3D Printen
Mijn 3D printer is een Protos v2 van German RepRap. Dit is een bouwpakket, leuk om in elkaar te zetten, en je leert tegelijk hoe de printer werkt. Het is wel even werk, maar het om leren gaan met een 3D printer kost eigenlijk nog veel meer tijd dan het bouwen. Voor dagelijkse toepassingen is een 3D printer nog niet geschikt. Het is traag en je moet best wat technische kennis hebben om met de printer om te kunnen gaan.
Ontwerpen om te printen kun je zelf maken in een CAD programma, zoals bv Blender. Of je kunt bestaande ontwerpen van andere ontwerpers downloaden, zoals bv van Thingiverse. Enkele voorbeelden die ik heb geprint staan op http://www.thingiverse.com/3dmaan/makes.
Erg leuk is het printen van astronomische objecten. NASA biedt veel modellen aan op http://nasa3d.arc.nasa.gov/models/printable. De onderste foto is de planetoide Vesta.
Het is ook mogelijk delen van de Maan te printen, dat gaat dan bijvoorbeeld om kraters, gebergten en valleien. Via de website https://trek.nasa.gov/moon/ geeft NASA de mogelijkheid om zelf gebieden van de Maan op een kaart te selecteren, en een 3D model van dit gebied te downloaden. Dit 3D model kan vervolgens geprint worden (zie prints van 3D Maan modellen).
Ook kun je een drone maken met behulp van een bouwpakket: Hovership 3DFly. Daar heb ik een handleiding bij gemaakt: Hovership 3DFly manual.
Schaalmodel van het zonnestelsel, ontworpen met Blender (Model: Emanuel Wegh).
Meer informatie is te vinden op Thingiverse.
Maankraters Theophilus en Cyrillus (Model: NASA)
Print van een 3D model afkomstig van de website https://trek.nasa.gov/moon/. Via deze website heb ik een heel aantal modellen geprint, zie voor meer modellen.
De planetoide Vesta (Model: NASA)