Loenochod

LoenochodLoenochodDeze website is vernoemd naar het mooie Loenochod (zie de URL van deze website) project.

Loenochod (Russisch: Луноход) was een Russisch Maanwagentje, waarvan er twee (Loenochod 1 en 2) begin jaren '70 op de Maan rond reden. Ze konden op afstand worden bestuurd vanuit een Russisch controle centrum. Door live TV beelden vanaf de wagentjes konden deze real-time bestuurd worden. Bij de Mars rovers van de NASA is dat niet mogelijk, door de veel grotere afstand tot Mars. Aangezien de Maan vrij dichtbij is, hebben radiogolven maar ruim 1 seconde nodig om van de Maan op de Aarde te komen. Vanaf Mars kan dit wel enkele 10-tallen minuten zijn, afhankelijk van waar Mars zich bevindt. De Mars rovers kunnen daardoor alleen vooraf geprogammeerd worden om een bepaalde route te rijden, daarna moet dit eerst met videobeelden gecontroleerd worden, voordat de rover weer verder kan.

De Loenochod wagentjes maakten vele videobeelden en hadden ook andere meetinstrumenten aan boord. Ze maakten bijvoorbeeld ook grond analyses. De meeste TV beelden waren in lage kwaliteit, bedoeld voor navigatie, maar er konden ook hogere resolutie panorama's gemaakt worden. In totaal legden ze enkele 10-tallen kilometers af op de Maan, en dat in een veel kortere tijd dan de Mars rovers.

Kijk voor meer informatie over Loenochod op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Loenochod.
Panorama foto's zijn te vinden op: http://www.planetology.ru/panoramas/

Er zijn helaas alleen nog maar ingescande foto's te vinden. De orginele beelden (op oude tapes) zullen waarschijnlijk wel verloren gaan. Dat is wel erg jammer, met moderne computer bewerkingen zouden de orginele beelden waarschijnlijk nog een stuk beter kunnen worden gemaakt dan ze ooit zijn geweest.

Voor meer oude russische Maan foto's: http://www.mentallandscape.com/C_CatalogMoon.htm
En de camera's die op o.a Loenochod gebruikt werden: http://www.mentallandscape.com/V_Cameras.htm